Idrotten
En verksamhet som fått hjälp är Bjursås Idrottsklubb med 800 medlemmar. Idrottsklubben är verksam i sex olika idrotter - fotboll, ishockey, innebandy, gymnastik, längdskidor och alpin och är helt uppbyggd på ideell basis. Genom ett avtal med Bjursås Sparbank har klubben kunnat bygga en ny klubblokal, utvidga området runt Bjurlidens fotbollsplan och bygga nya omklädningsrum och hall för styrketräning. Bankens logotyp finns på matchdräkter och klubboveraller, i slalombacken och på fotbollsplan.

För Sågmyra Skidklubb har Bjursås Sparbank stor betydelse. Ett sponsoravtal med banken är inne på fjärde året. Cirka 15 procent av årsbudgeten är bidrag från banken. Det innebär bland annat att bankens reklam och logotype syns på alla tävlingsdräkter, klubbdräkter och så vidare. Vi sponsrar även vissa evenemang.

Grycksbo IF fick 2020 100.000kr i bidrag till sin verksamhet. Föreningens anläggning hade då nyligen vandaliserats och där återställandet kostade både tid, pengar och engagemang. 

Även Bjursås Ridklubb med sina 200 medlemmar har fått hjälp med sponsring till ett nytt ridhus och stall där för närvarande arton hästar bor och tränas. År 2009 deltog Bjursås Ridklubb med lag i hoppning både i Ponnyallsvenskan och i Ridsportallsvenskan.

Kulturlivet
När Einar Norelius, Bjursås stora bildberättares imponerande konstverk -Saga- farit illa pga av solljus och smuts, delade Falu kommun och Bjursås Sparbank på kostnaden för restaurering, 150 000 kronor. Målningen myllrar av motiv från sexton olika folksagor och hänger i trapphuset på Bjursåsskolan, till stor glädje för elever och personal. Efter flera månaders arbete av konservator Lennart Persson och målarmästare Johan Monsen, kunde tavlan återinvigas i juni 2008. Bjursås Sparbank sponsrar även Bjursås Fornminnes- och Hembygdsförening.

Skolan
För att sprida lust och glädje runt språket och litteraturen startade skolan ett samverkansprojekt med Bjursås Sparbank som är inne på sitt elfte år. I Bjursås kallas projektet Bjursås Barnens Bästa (bbb) och i Sågmyra Språkmyran.

Nätverket består av förskola, skola, bibliotek, BVC, kyrkan och föräldrar. Projektet handlar om att lyfta barns språk- och läsutveckling. Alla treåringar får gåvoboken Petter och hans fyra getter. I förskoleklassen får lärarna ge förslag på gåvobok som sedan bearbetas pedagogiskt med dramatiseringar och teckningar. När barnen fyller åtta år får de gå till ett speciellt födelsedagsskåp fyllt med böcker och välja en bok som present. Planer finns också på att iordningställa litteraturresväskor innehållande klassuppsättningar av en bok, några på lättläst svenska, några ljudböcker samt en film.

Dessa litteraturväskor vänder sig till högstadiet. I varje bok sitter ett fint märke som visar att den är en gåva från Bjursås Sparbank.