Med Företagskapital kan du placera i fonder, aktier, aktieindexobligationer (SPAX) och andra finansiella instrument.
Företaget kan göra både engångsinsättningar, spara regelbundet eller en kombination av detta.
I stället för att betala kapitalvinstskatt på vinster och utdelningar dras en månatlig schablonskatt, vilket gör pengarna skattade och klara för företaget vid uttag. Omplaceringar är skattefria och företaget slipper att deklarera affärerna vilket underlättar bokföringen.
Så sparar du
Sparpremien kan placeras i antingen fondförsäkring eller depåförsäkring – Företagskapital Fond eller Företagskapital Depå. Placera i fonder och andra finansiella instrument inom ett av marknadens bredaste placeringsutbud. Du kan när som helst byta placeringar under spartiden.
Företagskapital Fond
I Företagskapital Fond finns möjlighet att placera i cirka 500 fonder från ett 60-tal olika fondförvaltare. I vårt placeringserbjudande finns också ett guidat fondutbud och flera fondportföljer för olika behov.
Företagskapital Depå
I Företagskapital Depå finns möjlighet att placera i såväl fonder som aktier, räntebärande värdepapper, aktieindexobligationer (SPAX) och andra finansiella instrument. På egen hand eller tillsammans med banken bygger du upp en portfölj som passar företaget.
Från och med 1 juli 2023 krävs LEI-kod för att kunna handla med värdepapper i Företagskapital Depå. För mer information om LEI kod, se sida LEI - Legal Entity Identifier.
Läs mer om placeringsmöjligheterna till höger.
Bryttider för fonder i försäkring
Insättning
För Företagskapital Fond finns inget krav på minsta insättning.
För Företagskapital Depå måste första insättningen vara minst 500 000 kronor. Företaget kan därefter välja att göra ytterligare inbetalningar utan övre eller nedre beloppsgränser.
Enkel bokföring
Företaget kan när som helst byta placeringar under spartiden. Omplaceringarna är skattefria och företaget slipper att deklarera affärerna vilket underlättar bokföringen.
Så tar du ut pengarna
Du kan när som helst och hur ofta som helst ta ut pengar kostnadsfritt, däremot dras ännu ej betald avkastningsskatt på det uttagna beloppet.
Skatt och avdragsregler
Företagskapital är en kapitalförsäkring.
- Inbetalningarna är inte avdragsgilla.
- Utbetalningarna till företaget är skattefria.
I stället för att betala kapitalvinstskatt på vinster och utdelningar dras en månatlig schablonskatt, så kallad avkastningsskatt, som tas ut inom försäkringen.
Sparandet beskattas schablonmässigt som om avkastningen var densamma som statslåneräntan med ett tillägg om 1 procent, som lägst 1,25 procent, enligt regler från januari 2018.
På denna fiktiva ”avkastning” betalar företaget 30 procent i skatt - oavsett om det verkliga värdet går upp eller ner.