Ung Företagsamhet 40 år

Cecilia Nykvist (VD) om Ung Företagsamhet

Närmare en halv miljon gymnasieelever har drivit UF-företag sedan starten 1980. Detta är bara ett av många resultat efter 40 år av Ung Företagsamhet. Vi gör skillnad både för individen och samhället.

I år är det 40 är sedan Ung Företagsamhet bildades. Verksamheten startade i Östergötland där Ung Företagsamhets grundare, Jan Ekermann och Robert W Grubbström, var verksamma. Ekermann kom i kontakt med den amerikanska förebilden Junior Achievement som varit verksamma i USA sedan 1919 och ville anpassa och använda konceptet i Sverige. Den 21 oktober 1980 hölls den första konstituerande föreningsstämman och föreningen Ung Företagsamhet var född.

De två första UF-företagen etablerades under hösten 1980, ett vid Mosstorpsskolan i Skärblacka och ett vid Ånestadskolan i Linköping. Mosstorpsskolans 20 elever valde att satsa på handgjort papper och de 15 eleverna i Ånestadskolan tillverkade och sålde en fotokatalog över skolans elever.

Redan under andra verksamhetsåret, 1981/82, hade antalet UF-företag ökat från två till tio och ytterligare ett år senare startades 34 UF-företag. I en prognos, med utgångspunkt från den amerikanska verksamheten, var målsättningen att årligen nå cirka 8 000 ungdomar, något som då kändes nästan omöjligt att nå. 40 år senare är det över 34 000 svenska gymnasieelever som driver UF-företag varje år och totalt sedan 1980 har närmare en halv miljon elever drivit UF-företag. Sedan 2010 finns Ung Företagsamhet även på grundskolan där 50 000 elever årligen arbetar med våra läromedel.

När Ung Företagsamhet firar 40 år vill vi synliggöra Entreprenören och hur denne gör skillnad i samhället. Vad kännetecknar en entreprenör och varför är det viktigt att få öva sin kreativitet och företagsamhet redan tidigt i livet? På vår webb, ungforetagsamhet.se/40 finns material om oss, vår historia och våra resultat, men även ett axplock av de alumner vi har skapat genom åren och hur dessa entreprenörer senare har kommit att påverka samhället.

Under parollen Entreprenörer – 40 år av Ung Företagsamhet kommer vi fortsätta att verka för att alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap.

- Jag är otroligt stolt över vår organisation och det engagemang som finns hos våra medarbetare. Tillsammans gör vi verkligen skillnad, varje dag. Jag ser fram emot att vi i många år framöver ska fortsätta att ge inspiration, glädje och framtidshopp genom att skapa framtidens entreprenörer. Följ oss gärna på vår resa och var med och forma framtidens företagsamhet.

Ung Företagsamhet i siffror

Närmare en halv miljon gymnasieelever har drivit UF-företag sedan starten 1980.

Vi började vår verksamhet 1980 på två skolor – idag finns vi på 2 100 grundskolor och 600 gymnasieskolor.

Vår verksamhet startade i Östergötland. Idag finns vi i 24 regioner i hela Sverige.

Vår organisation har gått från 0 till 130 medarbetare sedan starten 1980.

Varje år driver 30 procent av Sveriges gymnasieelever UF-företag.

Ung Företagsamhet är en del av den globala organisationen Junior Achievement som finns i över 115 länder världen över.

År 1992 vinner WunderWear UF från Mjölby i Östergötland, som första svenska företag, EM i Ung Företagsamhet. UF-företaget drevs av bland andra Cecilia Nykvist som 2013 blir vd för Ung Företagsamhet Sverige.

Ung Företagsamhet stöds av offentliga medel och det privata näringslivet. Vi har över 1 000 partners över hela Sverige som investerar i oss och framtidens företagsamhet.  Tillsammans gör vi skillnad!

Bjursås Sparbank är stolt sponsor av Ung Företagsamhet.

ung foretagsamhet