Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Veckokommentar v 42 - fokus på centralbanker och inflation

Det har varit en tung börsvecka med fallande kurser globalt. Huvudorsaken är europeisk statistik som överraskat negativt. Martin Bolander, marknadsstrateg på Swedbank Analys kommenterar.

-Det har varit ganska lugnt i Rysslandskrisen den senaste veckan. Det vi följer desto mer noggrant för tillfället är Ebola och dess eventuella effekt på de finansiella marknaderna. Här återstår att se hur utvecklingen blir. En pandemi skulle säkerligen påverka bland annat handel och tjänstesektor och därmed också tillväxten framöver.

Industriproduktionen i Tyskland visar på en svagare ekonomisk utveckling och det finns till och med en oro för recession på sina håll. Tre tunga institut, DIW, IWH och IFO har skrivit ner sina tillväxtprognoser för Tyskland med cirka 0,6 procent. På torsdag kommer inflationssiffror för euroområdet och förväntningarna är en inflation på 0,3 procent. Den Europeiska Centralbankens hantering av kvantitativa lättnader är i fokus. Räntan kommer inte att sänkas ytterligare, men planen är att påbörja sina köp av obligationer med en viss säkerhet och rating första kvartalet 2015. Dock har ECB inte sagt i vilken omfattning detta ska ske.

-Det räcker tyvärr inte bara med expansiv penningpolitik i Europa utan man måste även få med sig finanspolitiken så att man får igång aktiviteter i form av exempelvis företagsinvesteringar. 

USA rullar på tack vare konsumenterna

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, signalerar i sina senaste mötesanteckningar att man kommer att hålla räntorna låga under en lång tid framöver, kanske längre tid än vad som tidigare signalerats. Centralbanken verkar också vara orolig för att den amerikanska utvecklingen ska påverkas mer av den långdragna och sega ekonomiska återhämtningen i Europa. Konsumenter som drar ner på sparandet bidrar mycket till den ekonomiska återhämtningen i USA i form av ökad konsumtion. Nu återstår det för företagen att öka på sina investeringsplaner, något vi inte sett så mycket av ännu. Detta för att få en mer uthållig ekonomisk utveckling i USA.

-Imorgon kommer inflationssiffror för Sverige i form av KPI. Vi förväntar oss en inflation på -0,1 procent och +0,5 procent för den underliggande inflationen. Inflationen ligger alltså fortfarande en bra bit från målet som är på 2 procent. Även inflationsförväntningar redovisas imorgon. Ett lägre utfall både vad gäller inflationstakt och inflationsförväntningar kan leda till att Riksbanken sänker räntan redan den 28 oktober istället för i december, vilket är vårt huvudscenario. Även ECB:s agerande framöver kommer att ha viss effekt på hur Riksbanken väljer att agera.


Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

KONTAKTUPPGIFTER

Bjursås Sparbank
Mårtsbovägen 2
790 21 Bjursås
Telefon: 023 - 70 58 60
Fax: 023 - 70 58 79
E-post >>

TELEFONBANKEN

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-22 11 22
Från utlandet:
 +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

SPÄRRA KORT

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 
08-411 10 11
Från utlandet:
+46 8 411 10 11

DIGITAL SUPPORT

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
 +46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

OM BANKEN

Clearing: 8024-2
BIC/Swift: SWEDSESS
GIIN: DZ7JIK.99999.SL.752
Bankgiro: 981-0243
Org. nr: 583201-2495
Styrelsens säte: Bjursås