Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Veckokommentar v 40 – Rysk konflikt fortsatt orosmoln på marknaden

Svag europeisk statistik, protester i Hong-Kong och ökad oro för terrorism. Martin Bolander, marknadsstrateg på Swedbank Analys, sammanfattar makroveckan som gått.

Exempelbild

Stefan Löfven fick besked i fredags av talmannen och får fortsätta försöka bilda regering. Imorgon öppnar Riksdagen och på fredag är det regeringsförklaring, det vill säga en ny regering ska tillträda. Den 15 november senast ska budgeten vara klar och lämnas till Riksdagen. Riksbanken kommer också, med stort intresse, att fokusera mycket på ovanstående eftersom deras penningpolitik påverkas av vilken finanspolitik regeringen tänker driva. Huvudscenariot är fortfarande en sänkning av reporäntan i december men beroende på bland annat den Europeiska Centralbankens agerande kan sänkningen komma även tidigare.

- Det är fortsatt svagt i Europa och vi ser tendenser till svagare statistik, bland annat PMI- siffror i Tyskland och Frankrike. ECB kommer med besked på torsdag. Ingen förändring i reporäntan förväntas utan fokus ligger på hur Draghi ska kommunicera hur man tänker gå tillväga med de kvantitativa lättnaderna, där man planerar att köpa tillgångar och betala med nytryckta pengar. Kreditefterfrågan är väldigt låg i Europa idag, det finns ingen tillförsikt till konjunkturen och man avvaktar med att göra större investeringar, säger Martin Bolander.

Krisen i Ryssland och Ukraina har varit lite lugnare den senaste tiden. Man ser ut att kunna komma överens gällande gasleveranserna som Ukraina väntat på från Ryssland även om det finns några förbehåll från Rysslands sida. Rysslands utrikesminister Lavrov vill ha en nystart i relationerna med USA. På den negativa sidan finns ett nytt lagförslag som skulle göra det möjligt för Ryssland att konfiskera utländska tillgångar. Putin har också sagt att man ska komma med ett förslag om att man vill ha rätt att strypa det internationella informationsflödet på internet om Ryssland anser att det finns en hotbild. Området är med andra ord fortfarande ett orosmoln på den finansiella marknaden.

Det har kommit en resolution inom FN där man ska vara mer vaksam mot terrorism när det handlar om att folk från olika länder åker för att kriga för organisationer såsom IS. Risken för ytterligare enstaka terroristceller runtom i världen har ökat vilket på sikt kan påverka riskaversionen. 

Massiva protester mot Kina i Hong-Kong

Det har varit stora protester i Hong Kong den senaste tiden. Kina hade sagt att det ska bli fria val 2017, något som de nu dragit tillbaka och sagt att man själva kommer att nominera de ledamöter till en regeringskonstellation i Hong Kong. Kina är nu rädd att protesterna ska eskalera och komma till fastlandet och därför har man försökt att kväva dem på ett ganska tufft sätt.

Den amerikanska centralbanken fortsätter att minska på sina köp av obligationer enligt plan och ska vara avsluta under oktober/november. Det finns en fråga kring hur Fed kan komma att agera framöver eftersom två extrema hökar (som hellre vill höja räntan än sänka) har aviserat sin avgång under våren. De har båda varit med och röstat kring reporäntan innan och detta kan eventuellt påverka tidsaspekten för en höjning av räntan.


Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

KONTAKTUPPGIFTER

Bjursås Sparbank
Mårtsbovägen 2
790 21 Bjursås
Telefon: 023 - 70 58 60
Fax: 023 - 70 58 79
E-post >>

TELEFONBANKEN

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-22 11 22
Från utlandet:
 +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

SPÄRRA KORT

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 
08-411 10 11
Från utlandet:
+46 8 411 10 11

DIGITAL SUPPORT

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
 +46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

OM BANKEN

Clearing: 8024-2
BIC/Swift: SWEDSESS
GIIN: DZ7JIK.99999.SL.752
Bankgiro: 981-0243
Org. nr: 583201-2495
Styrelsens säte: Bjursås